• SK
  • EN
  • support@cveu.eu
  • +421 951 009 875

Ako ovplyvnila geopolitická situácia trh s kryptomenami

25. apríla 2022
Posted in Nezaradené
25. apríla 2022 dusan.patasi

Trhy sa nestihli spamätať z dôsledkov pandémie Covid-19 a svetové ekonomiky utrpeli značný úder inváziou Ruska na Ukrajinu.

Nedávne geopolitické napätie v Rusku a na Ukrajine dramaticky ovplyvnilo ceny kryptomien . Keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil „vojenskú operáciu“ na Ukrajine, kryptotrh klesol o 10 %. Hneď na druhý deň sa však trh spamätal a zaznamenali sa nové maximá. Bitcoin, ktorý klesol o 8 %, vzrástol v nasledujúcich siedmich dňoch o viac ako 15 %. Ostatné kryptomeny ako Ethereum a Altcoiny tiež zaznamenali výrazný nárast cien.

To bolo úplne v rozpore s očakávaniami sveta: keďže hlavné trhy kolabovali, kryptotrh stál silný tvárou v tvár geopolitickému napätiu. To demonštrovalo potenciál kryptomien ako alternatívneho finančného systému, ktorý ponúka nové spôsoby transakcií a držby aktív aj uprostred politického chaosu. Politické napätie však určite zvýšilo volatilitu kryptomien, pretože ich hodnoty kolíšu takmer každý deň.

Európska únia, Japonsko, Spojené štáty americké a Austrália v reakcii na inváziu uvalili sankcie na Rusko a jeho finančné inštitúcie, čo zvýšilo tlak na ruskú menu – rubeľ. Zatiaľ čo Ukrajina dostáva milióny dolárov v kryptomenách formou darov, ruský rubeľ sa snaží zachrániť prostredníctvom kryptoaktív. Nasledujúci deň po ruskej invázii na Ukrajinu sa objem obchodovania rubľa zvýšil o 260%. Podobne na Ukrajine, kde je teraz kryptomena zákonným platidlom, transakcie v ukrajinskej hrivne zaznamenali bezprecedentné maximá.

26. februára ukrajinská vláda vyzvala kryptokomunitu, aby prispela. Bolo to prvýkrát, čo vláda prijala dary v kryptomene. Doteraz získala dary v hodnote 100 miliónov dolárov v kryptomene. Dary boli vyzbierané prostredníctvom fondu, ktorý prevádzkuje ukrajinská kryptoburza Kuna. Samotný zakladateľ spoločnosti Polkadot, Gavin Wood, prispel na túto vec sumou 5,8 milióna dolárov.

Vzhľadom na konflikt je čoraz ťažšie spoliehať sa na tradičné banky, že budú držať svoje peniaze. Inflácia v USA rastie najrýchlejším tempom, aké tu ešte nebolo. Okrem toho sa volatilita akciového trhu zvýšila o 80 %. Keďže kryptomeny prichádzajú na pomoc ukrajinskej aj ruskej populácii, zástancovia kryptomien tiež špekulujú, že digitálne meny sa stanú viac mainstreamovými.

Toto nie je len prípad Ruska a Ukrajiny; ďalšie krajiny, ktoré sú priamo alebo nepriamo zapojené do konfliktu, ako sú USA, Kanada a Európska únia, sú tiež svedkami inflácie. Ich národné meny klesajú a ľudia strácajú dôveru v tradičný bankový systém. Kryptomeny pre nich slúžia ako alternatívny nástroj investovania.

Nedávne geopolitické udalosti zvýšili všeobecný dopyt po kryptomene kvôli jej decentralizovanej povahe. Nepotrebujú centralizovanú inštitúciu, ktorá by iniciovala prevod financií. A ako také sa závislosť na centrálnych bankách stáva minimálnou. V súlade s tým táto decentralizovaná povaha kryptomeny umožnila ruským a ukrajinským jednotlivcom previesť svoje peniaze kdekoľvek bez toho, aby boli ovplyvnení akýmikoľvek sankciami, ktoré sú na ne uvalené. Okrem toho hodnota ruského rubľa neustále klesá, a preto ruskí štátni príslušníci hľadajú útočisko premenou meny na kryptomenu, aby ju zachránili pred ďalšou devalváciou.

Zdroj: cryptoslate.com

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *